De Moord op Olof Palme

Boeken over moord op Olof Palme

De vermoedelijke moordenaar van Olof Palme

De vermoedelijke moordenaar van Olof Palme vertelt het verhaal van Christer Andersson, de man die volgens profilers en oudgedienden uit het onderzoek de echte hoofdverdachte is van de moord op Olof Palme.

Marc Pennartz toont het aan de hand van tot voor kort geheime dossierstukken aan. Andersson is een veel geloofwaardiger dader dan Stig Engström, de man die in 2020 door justitie werd aangewezen. Een feit dat justitie om de stekker uit het onderzoek te trekken.

Pennartz brengt de levensloop van Andersson in kaart en doet gedetailleerd verslag van het onderzoek naar hem, laat via verhoorverslagen zien hoe de man alle medewerking blokkeerde en hoe uitgerekend zijn eigen familie de verdenkingen tegen hem versterkte. En dat welbewust, want zelfs familieleden zijn overtuigd van Christers schuld.

Tegelijkertijd zien we hoe Zweden de weg kwijt raakt in het labyrint dat het moordonderzoek gaandeweg wordt, en hoe vroege fouten de kans hypothekeren om Andersson voor de rechter te krijgen.  Tussendoor lezen we hoe Pennartz’ eigen levensloop soms bij toeval aanhaakt bij het onderzoek.

Tot slot vergelijkt hij Andersson met Engström als mogelijke kandidaat en verklaart hij waarom populaire hypotheses als een complot van Zuid-Afrika geen hout snijden.

De vermoedelijke moordenaar van Olof Palme  (februari 2021, ISBN 9789464188028) is onder meer te koop via de webwinkel van de auteur, en via diverse (online) boekhandels zoals Bol.com, Standaard Boekhandel, Libris en Amazon.

10 redenen waarom Zweden de moord op Olof Palme niet oplost

Boek moord Olof Palme10 Redenen Waarom Zweden De Moord Op Olof Palme Niet Oplost is het eerste Nederlandse boek over de moord op Olof Palme dat een groot aantal sporen en theorieën over dit onopgeloste misdrijf onderzoekt.

In tien hoofdstukken, een proloog en een epiloog reconstrueert Marc Pennartz de toedracht van de moord op de Zweedse premier. Hij volgt de vele sporen en geruchten, analyseert waar het onderzoek faalde en beschrijft de haat-liefdeverhouding van Zweden met Olof Palme.

Ook verhaalt dit boek over twee mannen die Christer heetten. De ene werd eerst als zondebok naar voren geschoven en werd daarna een cultfiguur, de andere was voor insiders de echte hoofdverdachte en bleef tot voor kort buiten het zicht van de media. De moord op Olof Palme is de beroemdste cold case van Europa, maar zou geen cold case hoeven zijn.

Reacties in de media

Marc Pennartz was te gast in Met het oog op morgen (NOS) en in het VRT Radio 1-programma Nieuwe Feiten. Ook de Gazet van Antwerpen, de Standaard en Het Nieuwsblad, drie van de grootste kranten van België, publiceerden over het boek van  Pennartz.

“Tijdens het lezen val je van de ene verbazing in de andere en denk je regelmatig: hoe is dit in vredesnaam mogelijk in een Westers, en ontwikkeld land?”, schreef de Thrillerlezersblog kort na verschijnen over dit boek. Sverige Kuriren, het tijdschrift van de Zweeds-Nederlandse Vereniging, meende dat het boek bijna leest als een thriller “totdat je na een stuk gelezen te hebben weer realiseert dat dit echt is gebeurd en nog steeds bezig is, omdat het onderzoek nog steeds loopt.”

Een volledig overzicht van alle verkoopadressen staat op de site van Marc Pennartz.

Deel dit artikel
Translate »