De Moord op Olof Palme

Boeken over moord op Olof Palme

De vermoedelijke moordenaar van Olof Palme

De vermoedelijke moordenaar van Olof Palme vertelt het verhaal van Christer Andersson, de man die volgens profilers en oudgedienden uit het onderzoek de echte hoofdverdachte is van de moord op Olof Palme.

Andersson volgens auteur Marc Pennartz is een veel geloofwaardiger dader dan Stig Engström, de man die in 2020 door justitie werd aangewezen en ertoe leidde dat de stekker uit het onderzoek werd getrokken.

Pennartz brengt de levensloop van Andersson in kaart en doet gedetailleerd verslag van het onderzoek naar hem, laat via verhoorverslagen zien hoe de man alle medewerking blokkeerde en hoe uitgerekend zijn eigen familie de verdenkingen tegen hem versterkte. En dat welbewust, want zelfs familieleden zijn overtuigd van Christers schuld, zo blijkt uit het werk van Pennartz.

Tegelijkertijd zien we hoe Zweden de weg kwijt raakt in het labyrint dat het moordonderzoek gaandeweg wordt, en hoe vroege fouten de kans hypothekeren om Andersson voor de rechter te krijgen.  Tussendoor lezen we hoe Pennartz’ eigen levensloop soms bij toeval aanhaakt bij het onderzoek.

Tot slot vergelijkt hij Andersson met Engström als mogelijke kandidaat en verklaart hij waarom populaire hypotheses als een complot van Zuid-Afrika of extreem-rechts geen hout snijden.

De vermoedelijke moordenaar van Olof Palme  (februari 2021, ISBN 9789464188028) is onder meer te koop via de webwinkel van de auteur, en via diverse (online) boekhandels zoals Bol.com, Standaard Boekhandel, Libris en Amazon.

Persreacties op dit boek

“De auteur bestudeert minutieus alle nieuwe verslagen en komt tot verrassende conclusies. Een boek dat je hart sneller doet kloppen en aantoont dat de auteur een uitstekende rechercheur zou kunnen zijn.”

(Nederlandse Bibliotheekcentrale Biblion)

“Na het lezen is er eigenlijk geen andere conclusie dat de vermoedelijke moordenaar niet degene is die het onderzoeksteam aan heeft gewezen maar dat er wel heel veel wijst in de richting van Christer Andersson.”

(Blog Zweden)

“Een voorbeeld hoe onderzoeksjournalistiek gedaan moet worden. Daar waar vele Zweedse auteurs zich waagden aan wel het benoemen van misstanden in het onderzoek maar niet kunnen aantonen, komt Pennartz ook met bewijzen. Hij laat zien dat het vele monnikenwerk, wat dit onderzoek moet zijn geweest, tot een geweldig resultaat kan leiden.”

(ThrillZone)

“Het boek leest als een trein. Het geeft veel details over de moord en het moordonderzoek, maar zeker niet in de vorm van een droge opsomming. Feiten en verklaringen zijn verweven tot een verhaal dat bij vlagen leest als vlotte fictie.”

(Scandinavisch Leven)

10 redenen waarom Zweden de moord op Olof Palme niet oplost

Boek moord Olof Palme10 Redenen Waarom Zweden De Moord Op Olof Palme Niet Oplost is het eerste Nederlandse boek over de moord op Olof Palme dat een groot aantal sporen en theorieën over dit onopgeloste misdrijf onderzoekt.

In tien hoofdstukken, een proloog en een epiloog reconstrueert Marc Pennartz de toedracht van de moord op de Zweedse premier. Hij volgt de vele sporen en geruchten, analyseert waar het onderzoek faalde en beschrijft de haat-liefdeverhouding van Zweden met Olof Palme.

Ook verhaalt dit boek over twee mannen die Christer heetten. De ene werd eerst als zondebok naar voren geschoven en werd daarna een cultfiguur, de andere was voor insiders de echte hoofdverdachte en bleef tot voor kort buiten het zicht van de media. De moord op Olof Palme is de beroemdste cold case van Europa, maar zou geen cold case hoeven zijn.

Reacties in de media

Marc Pennartz was te gast in Met het oog op morgen (NOS) en in het VRT Radio 1-programma Nieuwe Feiten. Ook de Gazet van Antwerpen, de Standaard en Het Nieuwsblad, drie van de grootste kranten van België, publiceerden over het boek van  Pennartz.

“Tijdens het lezen val je van de ene verbazing in de andere en denk je regelmatig: hoe is dit in vredesnaam mogelijk in een Westers, en ontwikkeld land?”, schreef de Thrillerlezersblog kort na verschijnen over dit boek. Sverige Kuriren, het tijdschrift van de Zweeds-Nederlandse Vereniging, meende dat het boek bijna leest als een thriller “totdat je na een stuk gelezen te hebben weer realiseert dat dit echt is gebeurd en nog steeds bezig is, omdat het onderzoek nog steeds loopt.”

Een volledig overzicht van alle verkoopadressen staat op de site van Marc Pennartz.

Deel dit artikel
Translate »