De Moord op Olof Palme

“Christer Andersson bekende moord op Palme”

Voor de Zweedse politie is Stig Engström de meest waarschijnlijke moordenaar van Olof Palme. Toch kreeg het rechercheteam in augustus 2019 nog een tip die Christer Andersson aanwees als dader. Een vrouw die Andersson kende vertelde de politie dat Christer aan een neef zou hebben opgebiecht dat hij Palme vermoordde. De neef ontkent dat Christer dit zei, maar houdt hem wel voor de moordenaar. Dat blijkt uit stukken in het Palme-dossier.

Andersson bij een bushalte, op een geanonimiseerde politiefoto. De politie schaduwde hem in de jaren negentig.

De tipgever is een vrouw die ooit samenwoonde met Anderssons neef. Deze zou haar bij drie verschillende gelegenheden hebben gezegd dat Christer bekende de moord te hebben gepleegd. De eerste keer zou rond 2006 zijn geweest, twee jaar voordat Christer Andersson zich van het leven beroofde. Volgens de vrouw wilde de neef zelf niet de politie bellen.

De onderzoekers stapten na de tip naar Anderssons neef. De man zei dat zijn ex-vriendin het niet goed had begrepen. Christer zou de moord niet hebben bekend. Maar hij zei er zelf van overtuigd te zijn dat Christer de dader was. Dat baseerde de neef op de contacten die hij met hem had tot aan diens zelfmoord. Christer Andersson verafschuwde Palme, verklaarde de man, en zou ook “zijn wapen” aan de neef hebben getoond. Dat Christer een jaar na de moord uit Stockholm verhuisde versterkte zijn vermoedens.

Het lijkt er niet op dat de politie de tip erg uitvoerig heeft onderzocht. Er waren in het najaar van 2019 twee gesprekken met zowel de man als de vrouw. De verslagen daarvan zouden op één A4 hebben gepast. Uit de stukken kan niet worden opgemaakt of Christer een wapen aan zijn neef toonde, zoals de vrouw beweert, en wanneer dat was. Dat zou nochtans heel interessant zijn, want Anderssons revolver is tot vandaag spoorloos en geldt als hét bewijsstuk dat hem ofwel aan de moord kan nagelen, ofwel vrijuit doet gaan.

Uit eerdere verhoren en informele getuigenissen blijkt dat de familie niet graag over hem spreekt. “Over sommige zaken praat je niet”, zei ook de neef.

Wie was Christer Andersson?

Andersson kwam in de jaren negentig in beeld omdat de hobby-wedstrijdschutter oproepen negeerde om zijn Smith & Wesson in te leveren voor een proefschot. De politie zocht destijds de revolver waarmee Palme was gedood. Zijn verklaring dat hij het wapen illegaal had verkocht, vonden de speurders niet geloofwaardig.

Christers alibi voor de moord werd tegengesproken door een verklaring van zijn broer. Andersson had een motief. De man bekostigde zijn levensstijl door te handelen in aandelen, maar zag een groot deel van zijn fortuin op de dag voor de moord in rook opgaan door een belastingverhoging van de regering-Palme. In 2008 maakte hij een eind aan zijn leven, toen de politie voor zijn deur stond. De agenten waren gealarmeerd door Christers broer. Die had vooraf een brief ontvangen waarin Andersson zinspeelde op de dood.

Andersson is niet de eerste die de moord op Palme bekende, áls hij dat deed. Maar hij is wel de eerste in deze rij die beschikte over de drie M’s die iemand verdacht maken: de middelen, de mogelijkheid en een motief. De laatste weken komen er steeds meer dossierstukken boven water. Die zitten boordevol aanwijzingen richting Andersson.

Ze doen ook vragen rijzen over de motivatie achter de afsluiting van het onderzoek naar de moord op de Zweedse premier. Hoofdaanklager Krister Petersson riep Stig Engström tijdens een omstreden persconferentie in juni 2020 uit tot hoofdverdachte, ondanks dat Engström geen wapen bezat, nauwelijks een motief had en misschien zelfs een alibi. Familieleden van Engström hebben hem nooit iets horen bekennen en zagen in Stig allesbehalve een moordenaar.

Deel dit artikel
Translate »