De Moord op Olof Palme

De moordenaar van Olof Palme heeft het niet gedaan

Was Christer Pettersson de moordenaar van Olof Palme? Juridisch gezien wel, althans enkele maanden. De notoire bajesklant werd in 1989 immers tot levenslang veroordeeld. Een paar maanden later kwam hij in hoger beroep weer vrij.

Christer Pettersson - moordenaar Olof Palme??

Christer Pettersson (midden)

Pettersson stierf in 2004 na een epilepsieaanval, maar staat in Zweden weer volop in de belangstelling. Er komt een heuse biopic over hem. Tijdens de voorbereidingen van die film doken 35 vuilniszakken op met spullen die ooit aan Pettersson toebehoorden. Het gaat om schriften, aantekeningen, boeken, bijbels en allerlei prullaria.

De krant Expressen kon het materiaal doornemen. Voor zover bekend zit er niks tussen dat doet vermoeden dat Pettersson de Zweedse premier vermoordde. Ook in dagboeknotities uit de tijd kort na de moord zijn geen verwijzingen naar de moord of schuldbekentenissen te vinden.

Bommenmaker

Veel om het lijf lijkt de vondst niet te hebben, maar in tijden van dalende oplagecijfers is sensatie altijd welkom. Dus pakt Expressen, een krant die geen abonnees kent maar leeft van losse nummers, er flink mee uit. Zo wordt gewichtig gedaan over een brief die de bommenmaker Lars Tingström op zijn sterfbed schreef aan Pettersson, die hij uit de gevangenis kende. De brief is gedateerd op 28 februari 1987, precies een jaar na de moord op Palme. Eerder is gesuggereerd dat Tingström de opdracht tot de moord gaf. Maar de brief bevestigt alleen dat Tingström zijn einde voelde naderen en een vriend van Pettersson was. En dat wisten we al.

Het laatste geldt ook voor een andere brief die bevestigt dat Pettersson schulden had bij een beruchte dealer, Sigge Cedergren. Criminelen uit diens kring hebben ooit beweerd dat Pettersson per ongeluk Palme doodde; hij zou hem verwisseld hebben met Cedergren. Dat Christer dan ook Olofs vrouw Lisbeth voor Cedergrens dertig jaar jongere vriendin moet hebben aangezien, wordt dan glad vergeten.

Omstreden identificatie

Christer Pettersson was een gewelddadige grootverbruiker van alcohol en speed. Hij was al eerder veroordeeld voor doodslag toen hij in beeld kwam als verdachte van de moord op Palme. Een omstreden identificatie door Lisbeth Palme overtuigde de politie ervan dat hij de juiste man was. Een junk die Pettersson haatte praatte hem vervolgens aan de galg nadat hij zicht kreeg op de vorstelijke beloning die voor de gouden tip was uitgeloofd. Het bewijsmateriaal was echter te dun.

De mediagenieke Pettersson was niet alleen een boef met kort lontje, maar ook een welbespraakt bijbelkenner en voormalig toneelstudent. Na de vrijspraak dook hij regelmatig tegen betaling in de media op. Als de kas klopte, wilde hij weleens suggereren dat hij Palme toch had vermoord. Maar zulke beweringen werden ook even snel weerlegd. Feit is dat Pettersson nooit vuurwapens gebruikte en zijn explosieve karakter niet paste bij de rust en berekening die de moordenaar van Palme kenmerkten. Meer hierover is te vinden in mijn boek over de moord.

Deel dit artikel
Translate »