De Moord op Olof Palme

Documentaire over Palme-moord in de maak

Mijn laatste boek De vermoedelijke moordenaar van Olof Palme gaat als basis dienen voor een documentaire. Die draagt als titel The Palme Assassination: The Lost Trail. De film wordt gemaakt door de Zweedse journalist Peter Isaksson en ondergetekende, Marc Pennartz. De opnames zijn dit voorjaar gestart. Het is de bedoeling dat de documentaire in 2024 klaar is. Het doel: een nieuw en uniek verhaal vertellen, geheel op feiten gebaseerd.

De voortgang van de opnames (en andere wetenswaardigheden) kunnen worden gevolgd via de eigen website van de film, PalmeDocumentary.com. Daarnaast verschijnen er ook updates op deze Facebook-pagina.

Boek leidt tot documentaire

Normaal is het verschijnen van een boek een eindpunt. Maar met de komst van De vermoedelijke moordenaar van Olof Palme startte gelijk een nieuw hoofdstuk. Het boek leverde nieuwe informatie op over de verdachte die centraal staat in het boek, nota bene afkomstig van zijn familie. Een populaire Zweedse podcast nodigde mij uit voor een interview. De makers vroegen zich af waarom een Nederlander met domicilie in België zich interesseerde voor de onopgeloste moord op de Zweedse staatsman.

Dat interview in Zweden trok de aandacht van Peter Isaksson, die als researcher aan meerdere succesvolle documentaires bijdroeg en welbekend was met het onderwerp. Hij las de ebookversie van mijn boek met hulp van Google Translate en raakte met me in gesprek. Het idee voor een documentaire kreeg vorm, de onderlinge samenwerking verliep goed en we gingen op pad. Uit een rondgang langs productiehuizen en tv-zenders bleek dat onze insteek wel op belangstelling kon rekenen.

Uniek verhaal

Na bijna twee jaar van voorbereidingen en diverse verfijningen van de plannen zijn de opnames in mei 2023 gestart. In de film vertellen speurders, experts en familieleden over de man die zij als voornaamste verdachte beschouwen van de moord op Olof Palme. Een en ander wordt in een historische context geplaatst. Al het materiaal is gebaseerd op feiten, en we hoeden ons ervoor om speculatief over te komen.

Aan documentaires over de moord op Palme is geen gebrek, maar deze film wordt anders. Daarvan zijn we overtuigd.The Palme Assassination: The Lost Trail vertelt een uniek verhaal dat in Zweden nooit eerder verteld is. En dat weleens dichter bij de ware toedracht van de moord kan staan dan alle eerdere documentaires bij elkaar.

De film zal op de internationale markt worden aangeboden, vandaar de Engelse titel, en wordt toegankelijk voor een breed publiek. Meer details hierover volgen later.

 

 

 

Deel dit artikel
Translate »