De Moord op Olof Palme

Moordenaar Palme niet langer te koop

Heeft Diana Walker Palmer haar geld binnen? De mysterieuze blogger die twee jaar geleden de “oplossing” van de moord op Olof Palme voor een miljoen euro te koop aanbood, is plotseling van het web verdwenen.

Bloggen är borttagen. De blog is verwijderd. Die mededeling kreeg ik deze ochtend toen ik palmeutredningen.blogg.se wilde bezoeken, de website van Diana. Ik had eergisteren nog een commentaar geplaatst. Daarop kwam geen antwoord.

Oplossing in de aanbieding

Wie Diana Walker Palmer is? In ieder geval niet iemand die Diana Walker Palmer heet. De persoon die zich van het pseudoniem bedient, dook in februari 2015 plots op met een eigen blog. Diana beweerde over een 64 bladzijden tellend dossier te beschikken dat de moordenaar van Olof Palme bij naam noemde. De inhoud ervan was volgens “haar” bekend bij de politie, sterker nog, de info die ze aanbood kwam rechtstreeks uit het politieonderzoek.

Diana vroeg 10 miljoen kronen voor het dossier, zowat een miljoen euro. Het klonk als je reinste oplichterij. De kleine brokjes informatie die Diana lostte wezen echter in de richting van Christer Andersson, de intussen overleden beursspeculant die ik in mijn boek opvoer als hoofdverdachte van de moord.

Smith & Wesson .357 Magnum

Smith & Wesson .357 Magnum. Foto: Motohide Miwa

Zo meende Diana dat het moordwapen een Smith & Wesson was met een serienummer dat eindigde op 1575; Anderssons revolver droeg nummer 61575. Tevens beweerde de blogger dat “zij” in 1992 naar de politie was gestapt met informatie over de dader, een man die ze persoonlijk zou hebben gekend.

Enkele jaren geleden speelde Walker naar eigen zeggen een “voorwerp” door aan de politie dat de man met de moord verbond. Dat zou niet het wapen zijn, maar iets anders. Volgens Diana was de Palmegroep er echter al in 1994 van overtuigd dat hij de moordenaar was. Dat was ook het jaar waarin de politie serieus belangstelling voor Andersson kreeg. Toeval?

“Ik ken geen Andersson”

De Palmegroep had volgens Diana alle mogelijkheden om onderzoek te doen in deze kwestie benut, wat ook op Andersson kon duiden. Maar toen ik Diana vlakaf vroeg of zij hem bedoelde, beweerde ze geen Christer Andersson te kennen. Dat was twee jaar geleden. Maar een ding wist Diana zeker: het revolver met het bewuste serienummer was ten tijde van de moord niet in bezit van Christer Andersson. Dat kwam nochtans niet overeen met wat de politie beweert.

In recente blogposts wond Diana zich op over de “zieke” manier waarop de politie recentelijk Christer Andersson in het voetlicht bracht. Daarmee doelde ze op de ruime aandacht die Andersson kreeg tijdens de persconferentie van het onderzoeksteam eind februari 2016. Diana suggereerde dat er sprake was van een verwisseling. De informatie over Andersson zou betrekking hebben op “haar” dader, en die had een andere naam en was bovendien nog springlevend.

Waar is Diana?

Het maakte Diana’s relaas niet geloofwaardiger. Veel van wat we over Andersson weten en van wat de politie in 2016 vertelde, stond al in 1999 in een parlementair onderzoeksrapport. Een deel van die info is nadien door anderen (waaronder ik) geverifieerd en sommige details zijn door Andersson zelf bevestigd in het enige interview dat hij ooit gaf.

Eergisteren plaatste ik een reactie op Diana’s blog waarin ik hierop wees: het laatste commentaar dat ze ontving vooraleer de stekker eruit werd getrokken.

Misschien ligt Diana nu op een strand in een warm oord en prijkt er straks een geheel nieuwe dader op de voorpagina van een Zweeds boulevardblad. Het moet niet gekker worden, die moordzaak.

Deel dit artikel
Translate »