De Moord op Olof Palme

Moordwapen Palme nog spoorloos

Even was er hoop, nu is er de teleurstelling. De revolver die criminoloog en schrijver Leif GW Persson vorige maand van een anonieme tipgever kreeg, blijkt niet het wapen te zijn waarmee Olof Palme werd vermoord.

Persson kreeg in de zomer van 2013 een kogel toegestuurd, vergezeld van een anonieme brief. Uit ballistisch onderzoek, dat twee jaar op zich liet wachten, bleek dat de kogel slijtsporen vertoonde die enigszins vergelijkbaar waren met die op de kogel die dertig jaar geleden de Zweedse premier Olof Palme fataal werd. Zulke slijtsporen ontstaan als een kogel door de revolverloop gaat.

Volgens Persson was het niet uitgesloten dat de hem toegestuurde kogel met het moordwapen was afgevuurd. Dat was, zacht gezegd, sensationeel nieuws, want het wapen was nooit gevonden. Het ging bij de toegestuurde kogel echter niet om een Winchester Western-patroon van het type dat de dader gebruikte, maar om een van iets zachter materiaal. Voor een goed vergelijk was een proef met een Winchester Western nodig.

Persson, die in Zweden een wekelijks tv-programma over misdaad presenteert, riep de briefschrijver op om contact met op te nemen. Dat had resultaat: begin december kreeg “GW” tijdens een geheime ontmoeting in Göteborg de revolver. Het bleek een Smith & Wesson .357 Magnum te zijn met een loop van 4 inch: een revolver van het type dat als moordwapen in aanmerking komt.

“Doorbraak is nabij!”

Smith & Wesson .357 Magnum

Smith & Wesson .357 Magnum. Foto: Motohide Miwa

De populaire criminoloog stuurde het wapen door naar het nationaal forensisch centrum. Daar werd ruim een week geleden een proefschot gelost met Winchester Western-patroon. Vervolgens werd het stil. De Zweedse boulevardbladen klopten de spanning op en publiceerden een hele trits artikelen vol speculaties. Menigeen riep dat de moord op Olof Palme weleens heel dichtbij een oplossing zou kunnen zijn. Het zou een welkome doorbraak zijn na een al dertig jaar treurigstemmend onderzoek.

Leif GW Persson hield een slag om de arm. De kogels die de moordenaar gebruikte, verkeren in slechte staat. De kans op een positief resultaat was daardoor kleiner. Toch toonde hij zich ook voorzichtig optimistisch. “Als de kogel uit het wapen van de tipgever meteen kan worden afgeschreven, hadden we al na een paar dagen resultaat gehad”, dacht hij.

Verkeerd gedacht. Vanochtend maakte Kerstin Skarp, als officier van justitie verantwoordelijk voor het onderzoek, bekend dat de revolver niet als moordwapen in aanmerking komt en “niet relevant voor het onderzoek” was.

De vergelijking van de afgevuurde kogel met de moordkogel kreeg een score van -1 op een schaal van -4 tot en met +4. Bij +4 zou het zeker zijn dat de kogel uit het moordwapen kwam. Alles lager dan +1 zou volgens Skarp kansloos zijn in een rechtszitting.

Als de “revolver van Persson” de afgelopen dertig jaar nog regelmatig is gebruikt, kan dit de score wel omlaag hebben gehaald, liet een voormalig wapenexpert van de politie weten aan de krant Expressen. Veelvuldig gebruik kan de binnenkant van de loop veranderen, met ook andere slijtsporen tot gevolg. Maar zelfs al is dat zo, kan dit wapen nooit met zekerheid aan de dramatische schietpartij in Stockholm gekoppeld worden.

Het moordwapen blijft tot nader order spoorloos, de moord op Olof Palme onopgelost.

Deel dit artikel
Translate »