De Moord op Olof Palme

Reconstructie Moord op Olof Palme

Onderstaand een reconstructie van de moord op Olof Palme, door mij vertaald en voorzien van Nederlandse ondertiteling. Het filmpje, dat begint op de ochtend van 28 februari 1986, is in 1994 gemaakt door de Zweedse zender TV3.

De moord op de premier van Zweden is tot heden onopgelost. Door de jaren heen zijn er op de Zweedse televisie meerdere reconstructies vertoond. Deze is de meest uitgebreide en komt het dichtst bij de versie van de politie. Toch zitten er een paar momenten in die niet helemaal kloppen met de getuigenissen zoals die in het dossier zitten.

Daarom enkele opmerkingen, voorafgegaan door het punt in de film waarover ze gaan:

  • 0:45 Palme ging volgens het politiedossier om 18.30 uur naar huis en niet om 18.00 uur.
  • 3:00 In totaal zijn er 37 getuigen die een “Grandman” hebben gezien, ofwel een mysterieuze figuur bij de bioscoop Grand. In de film worden alleen die getuigen genoemd die in 1989 verschenen tijdens de rechtszaak tegen Christer Pettersson, een crimineel die eerst voor de moord is veroordeeld maar later vrijgesproken. Het is overigens onzeker of alle 37 getuigen bij de Grand dezelfde man zagen.
  • 4:10 Lars-Erik was, volgens het verhoor met hem, al om 22.50 uur bij de bioscoop en niet om 23.00 uur.
  • 5:10 Volgens de verhoren met Mårten Palme zag hij de Grandman pas nadat hij afscheid nam van zijn ouders.
  • 6:40 Björkman drentelde een tijdje op en neer, wachtend op zijn collega’s die geld uit een bankautomaat haalden. Pas daarna draaide hij zich om en belandde hij achter het wandelende echtpaar Palme.
  • 8:40 Yvonne zag de vluchtende man in werkelijkheid iets verder de straat in, en niet zo dicht bij de hoek als de film suggereert.
  • 8:50 Lars ontmoette Yvonne en haar vriend óp de trap, niet bovenaan.
  • 11:25 Delsborn meende volgens zijn eerste getuigenis te hebben gezien dat Olof Palme praatte met de dader voordat er geschoten werd. Dit zit niet in de film; Delsborn was er later niet zeker van.

Het zijn details, maar voor een moordonderzoek kunnen die veel verschil maken. Zoals gebruikelijk bij dit soort omstreden zaken doen er tal van (complot)theorieën de ronde. Die zijn soms strijdig met deze, op getuigenverklaringen gebaseerde reconstructie. In het algemeen wekt de film de indruk dat het heel rustig was op straat, maar het was druk voor dat uur. In totaal hebben meer dan twintig mensen de moord zien gebeuren, of waren getuige van de momenten direct ervoor en erna. Overtuigende bewijzen voor een wezenlijk andere toedracht van de moord, bovengenoemde opmerkingen buiten beschouwing gelaten, zijn er niet.

Ook deze video gaat over de laatste wandeling en werkdag van Olof Palme.

In mijn boek over moord op Olof Palme ga ik uitgebreid in op wat er die avond in Stockholm gebeurde. Waar andere schrijvers een theorie opperen en vervolgens de getuigenissen zoeken die hun verhaal ondersteunen, werkte ik andersom. Ik nam de verklaringen van ooggetuigen zoals die in het politiedossier zitten, en ging van daaruit verder. Die andere aanpak leidt tot een andere conclusie over de mogelijke dader.

Deel dit artikel
Translate »